Myślę, że nie. W walce będzie można używać trzech różnych stylów: szybkiego, ciężkiego i grupowego. Do tego dołóżmy kilkadziesiąt sekwencji animacji (dla miecza), które są uzależnione od momentu i czasu trwania kliknięcia. Jeśli zagapimy się i nie wyprowadzimy w porę kontry lub nie postawimy bloku, Geralt będzie robić uniki.
Z opisu nie wygląda to może prosto, ale ludzie z forum Wiedźmina testowali walkę osobiście i mają bardzo pozytywne odczucia.
(Sum) "Taktyka ma baardzo duże znaczenie. Klikanie jak w Diablo nic nie da. Wyobraźcie sobie walkę z kilkoma pieskami i dwoma większymi przeciwnikami. Idealna taktyka to włączyć tryb grupowy, przerzedzić szeregi piesków. Następnie przełączyć się na tryb silny i wykończyć tych dwóch. W tym przypadku walka tylko jednym stylem zakończy się fatalnie dla Geralta."
(Yarpen Zirgin) "Jak wybierzesz tryb silny na szybkiego przeciwnika to ci wszystko sparuje.
Co do walki inną bronią, to jest inaczej niż mieczem. W ogóle tylko miecz ma sekwencje, i tylko walkę mieczem można poprawić w czasie rozwoju postaci. siekierą walczy się od początku gry do końca tak samo.
Co do okrążania to zawsze się starają to zrobić, i trzeba nieźle kombinować żeby na to nie pozwolić."
Odnośnie walki srebrnym mieczem:
(Sum)"Osobiście nie grałem innym mieczem [oprócz stalowego], ale widziałem srebrny w akcji. I muszę przyznać że od razu było widać że coś jest inaczej. Geralt jakoś inaczej trzymał miecz, coś w stylu ..., czy ja wiem... , skojarzyło mi się z profesjonalną walką nożem. Wykonywał zupełnie inne kombosy niż przy stalowym mieczu."
(Daerdin) "Ja grałem kombinacją WSAD+mysz - wsad do poruszania oczywiście mycha do samej walki. Moim zdaniem sprawdza się genialnie. Podwójne uderzenie w klawisz=odskoczenie. LPM - miecz, PPM - znak. Wszystko bardzo ładnie zgrane.
Była sytuacja, gdzy byłem otoczony przez 3 wrogów i mimo to udwawało mi się odskoczyć. Ale fakt, że trzeba obmyślać taktykę. Na pewno nie jest to żaden bezmyślny H&S."
(Geno) "Mnie się w trybie TPP (WSAD) podobało "tańczenie wokół wroga" , szczególnie gdy doszły jeszcze możliwości odskoków.
Udało się też wykonac combo - Aard + cios = finisher Grin"
Trzeba też pamiętać, że Geralt będzie używać podczas walki wiedźmińskich znaków. Domyślnie zawiadywać tym będzie klawisz PPM. Nasuwa się wniosek, że - jak to ujął Daerdin - "...to żaden bezmyślny H&S". Taktyka - szczególnie na wyższych poziomach trudności - będzie odgrywać bardzo ważną rolę, chyba że ktoś lubi często wciskać quicksave.
Na deser zostawiłem eliksiry. Mają podobno dawać niesamowite efekty i równie niesamowitą grafikę w grze. Będą niezbędne na pewne typy wrogów/stworów, lecz część z nich będzie pozostawiać po sobie niezbyt miłe dla Geralta wspomnienia.