S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Zajrzyj tutaj, jeśli masz ochotę pogawędzić, poplotkować i wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji na tematy niemające wiele wspólnego z Thiefem.

Moderator: Bruce

Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Zapraszam pod ten link:
http://www.hl2dm.fora.pl/viewtopic.php?t=42

Miałem okazję pobiegać po grze Stalker w najnowszej odsłonie (ciut przed premierą).
Jak to zwykle bywa zamknięta Beta Multi wyciekła a kombinatorzy wybadali jak w nią grac :).
Polecam choć to tylko dwie mapki multi.

Niezależnie ile ostatecznie będzie w niej rpg a ile fpp (to się okaże po premierze) to będzie to naprawdę oryginalna i klimatyczna gra.
ps. chciało by się rzec - a jednak! Tym samym Duke Nuken Forever wrócił do samotnych 8-)
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2008, 22:27 przez Dziarsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3858
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: eLPeeS »

Długo wyczekiwany przeze mnie tytuł już prawie nadszedł... Co z tego skoro czekałem tak długo że mój komputer zdążył posiwieć ze starości. Heh. Wygląda piknie ale jakoś nie chce mi się ściągać tych marnych 438MB żeby zobaczyć pokaz slajdów w slow-motion ;) Poczekam chyba do pełnej "kopii zapasowej" i się zastanowię wtedy co sprzedać (nerkę??) żeby upgradenąć komputer do takiego stopnia by to cudo udźwignął.
Póki co ciesze się z twojego szczęścia Dziarsky 8-)
Dziarsky pisze:chciało by się rzec - a jednak!
Ja tam nigdy nie wątpiłem w kolegów z Ukrainy, że im się uda i że wydadzą S.T.A.L.K.E.Ra przed 2010 :)
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
Silvan
Akolita
Posty: 177
Rejestracja: 29 stycznia 2007, 22:27
Lokalizacja: Otwock k/ Wawy
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Silvan »

Mój może i udźwignie - upgrade'owany był niedawno, lecz moje łącze leży i kwiczy, więc sobie nie ściągnę. Czekałem na ten tytuł już ze 2 lata, miał być ambitny - jak będzie, to się okaże. Mam jednak skromną nadzieję, że ilość RPG w tej grze będzie zadowalająca.
Don't be afraid of darkness. Be afraid of what it hides...
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

http://www.playback.pl/numer14/pibi/wyw ... alker.html
Tutaj jest dobry wywiad. Rozwieje wiele wątpliwości.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Nivellen »

Łał! Po przeczytaniu wywiadu z Bolszakowem oraz wątku na forum hl2 dm i obejrzeniu zrzutów Dziarskyego, jestem pewien, że opłacało się czekać na ten tytuł. Nareszcie dostaniemy w łapy tytuł, który ma w sobie to "coś" a nie tylko fajerwerki graficzne. Część elementów gry, które miały przepaść na rzecz czysto strzelankowej natury gry jednak się ostało i ma się dobrze. To wielki plus. Martwi mnie tylko, tak jak eLPeeS'a wydajność mojego kompa :( Pozostaje nadzieja, że do premiery jeszcze zoptymalizują...
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: _OskaR »

Odkąd zdechł mi RAM, jadę na 512MB i... działa

http://www.fileplanet.com/betas/verify. ... h_key.aspx - włazić i zasysać, póki jeszcze można- wydali kolejną betę :-D
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Wydaje mi się, że to ta sama wersja bety co mam ale udostępnili nową pulę cd-key'ów.
Sciągąm tego clienta w razie czego.
Obrazek
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: _OskaR »

Kumpel zassał i mówi, że to inna wersja- chyba 1.008 (pojawia się na wyszukiwarce serwerów). Zrobiłem downloada od niego i... klucz ze strony, którą podałem, nie pasuje. Jeszcze się trochę pobawię. Na wszelki wypadek robię download z fileplanet.
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Moja wersja to klasyczna instalka "*.exe" a plik z fileplanet ma dopisek "*_new.exe" w nazwie pliku.
Nie chcę rejestrować klucza w tej wersji co mam by go nie stracić. ściągnę instalkę z fileplanet, wklepię klucz i porównam gry.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sutriw
Mechanista
Posty: 385
Rejestracja: 03 sierpnia 2005, 08:48
Lokalizacja: Piła

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Sutriw »

Silvan pisze:Mój może i udźwignie - upgrade'owany był niedawno, lecz moje łącze leży i kwiczy, więc sobie nie ściągnę. Czekałem na ten tytuł już ze 2 lata, miał być ambitny - jak będzie, to się okaże. Mam jednak skromną nadzieję, że ilość RPG w tej grze będzie zadowalająca.
Jeżeli chodzi o wymagania to nie ma się chyba co martwić. Z tego co czytałem to nie są one wysokie. Także na moim lekko upgradeowanym sprzęcie sprzed trzech (lub czterech, kto by to zliczył) lat będzie śmigać aż miło. :)

BTW w najnowszym CDA jest już recenzja STALKERa. Chwalą się, że to pierwsza recenzja na świecie. :)
Heh, nieźle, kiedyś to bywali pierwsi w Polsce, a teraz to nawet na świecie...
A Stalker dostał 8.
Jako jedną z głównych wad recenzent wymieniał brak pojazdów i co za tym idzie dłuugaśny czas na dostanie się zmiejsca na miejsce na sporych mapach.
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Sutriw pisze:Jeżeli chodzi o wymagania to nie ma się chyba co martwić. Z tego co czytałem to nie są one wysokie. Także na moim lekko upgradeowanym sprzęcie sprzed trzech (lub czterech, kto by to zliczył) lat będzie śmigać aż miło.
Jeśli czytałeś moją recenzję nie byłbyś tak optymistycznie nastawiony :).
Gra ma wymagania na poziomie hl2. Nie są one wysokie to fakt ale tu mamy do czynienia z systemem pogodowym, rzeczywistymi cieniami i o wiele większymi plenerami. Grafiki z poziomu fx5600, ati9600 będą dawały radę ale w dx8.1 (można ustawić w grze). Natomiast z dx9 mogą już miec problemy. Wg mojej subiektywnej oceny z GF6600GT gra w 1280x1024 będzie przyzwoicie chodzić na medium detalach z pełnym ustawieniem efektów świetlnych dx9.
Po za tym uważam, że 1Gb ramu to będzie bezwzględna podstawa do płynnej gry. Z moimi 512 nie jest za pięknie.

Sutriw pisze:BTW w najnowszym CDA jest już recenzja STALKERa. Chwalą się, że to pierwsza recenzja na świecie.
Grali przed premiera na nie ostatecznej wersji ale bardzo zbliżonej do finalnej. Dzięki temu wywalczyli sobie ten tytuł "pierwszych".
Przez to wg mnie recka jest płytka i mało konkretna. Widać, że mało czasu było na rzetelną ocenę. Wyłożyli tylko to co udało im się zauważyć.
Spodziewać się możemy dwóch utrudnień (nie błędów):
- Brak pojazdów, czyli długie bieganie (autorzy mieli mało przekonywujące uzasadnienie ich wycofania).
- Dziwnie odporni przeciwnicy opierający się całemu magazynkowi kul (w praniu się okaże czy to kwestia opanowania broni czy faktyczna wada).
Obrazek
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2715
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Juliusz »

Czy są podane gdzieś oficjalne wymagania dla STALKERa? Czekam na tą grę i czekam i chyba się doczekam... :) Wywiad brzmi bardzo obiecująco. Screeny rewelacyjne - podoba mi się HDRI - taki delikatny, a nie prześwietlony jakw Oblivonie. Mam nadzieję, że wersja polskojęzyczna wyjdzie od razu, a nie po roku...
Już czuję ten ciężki klimat...
pejo
Paser
Posty: 224
Rejestracja: 16 czerwca 2006, 13:17

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: pejo »

Dziarsky pisze:Miałem okazję pobiegać po grze Stalker w najnowszej odsłonie
A grałeś w alfę? Była do ściągnięcia jakieś 2 lata temu. Może o tym mówisz. Pamiętam, że po naciśnięciu entera było widać jakiś kod (wektory, wykresy :-D ) czy cóś i potwory nie reagowały na strzały. Wyglądała już wtedy obłędnie. Pierwszy raz od wielu lat, serce mi zadrży gdy doczekam si ę nowej gry...
Awatar użytkownika
Sutriw
Mechanista
Posty: 385
Rejestracja: 03 sierpnia 2005, 08:48
Lokalizacja: Piła

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Sutriw »

Jeżeli chodzi o wymagania sprzętowe to wg. CDA:
win 98/me/2k.xp
procesor: 800 MHz
RAM: 256 MB
Grafika RAM: 32 MB
Czyli jak na dzisiejsze czasy wymagania nie wysokie.

Tu jeszcze cytat z recenzji:
Do maksimum detali również nie trzeba niewiadomo jakiego postwora - na Pentium IV, GeForce 7900 i 1 GB RAM grało się wystarczająco płynnie i przyjemnie.
Fakt, "pierwsza na świecie recenzja" to z jednej strony plus, z drugiej minus.
Nie recenzowali w sumie bety tylko pełno wartościową grę, ale jak sami napisali:
Kod, w który graliśmy, był wersją niemal kompetną i zawierającą wszystkie poziomy, postacie i questy. Nie był jednak bez wątpienia wersją ostateczną. Mogę się założyć, że zaraz po oddaniu gry do tłoczni w internecie znaleźć będzie można kilka patchy, które będą poprawiały mniejsze lub więszke niedoróbki.
Czy warto było się więc tak śpieszyć? Myślę, że warto bowiem piszą jeszcze, że będzie druga recenzja, kiedy to polski dystrubutor wyda polską wersje.
Czyli właściwie będzie i recenzja pierwsza i rzetelna.
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Wymagania CDA są ostro zaniżone i dotyczą pewnie grafiki w dx8.
Po za tym pamiętajcie, że zawsze te minimalne wymagania to skrajność i gra wtedy nie działa komfortowo.
Obrazek
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3858
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: eLPeeS »

Skusiłem się jednak. Zassałem i odpaliłem na próbę. Okazało się, że grając w ustawieniach 800x600, detale na high (wyłączyłem tylko anizo) mój staruszek radzi sobie całkiem sprawnie. Ani razu nie uświadczyłem pokazu slajdów :)) (no może pierwsze 2sek po załadowaniu mapy) Także o ile dopieszczą jeszcze XRAY engine to pogram sobie w S.T.A.L.K.E.Ra, bez konieczności sprzedawania tej nerki, w całkiem hmmm... powiedzmy, że medium detalach ;) Oczywiście uwzględniając to, że mapy MP są stosunkowo małe do przewidywanej połaci terenu dostępnej w SP. Tak czy siak jestem pozytywnie zaskoczony. Przypomnę tylko że mój konfig imponujący nie jest a wygląda tak: AMD XP 2400+; 512Mb DDR; GF FX5600 ze 128MB na pokładzie. Tak, że dwa słowa dla tych co też się wahali czy ich sprzęt uciągnie - warto spróbować :))
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
Sutriw
Mechanista
Posty: 385
Rejestracja: 03 sierpnia 2005, 08:48
Lokalizacja: Piła

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Sutriw »

eLPeeS pisze:Skusiłem się jednak.
Kurcze, jak ty to ściągnąłeś?
Zarejestrowałem się w tym serwisie, mieli mi przesłać kod na maila...
... i nie przyszłali.

A bete STALEKERa bym sobie wypróbował.
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Sutriw pisze:Zarejestrowałem się w tym serwisie, mieli mi przesłać kod na maila...
... i nie przyszłali.
Żadnego kodu na maila.
Po zalogowaniu masz ekran z kodem bezpieczeństwa:
http://hl2dm.ovh.org/cdkey.jpg
A po nim już stronę z kluczem i linkiem do bety:
http://hl2dm.ovh.org/cdkey2.jpg
Wszystko odbywa się www.
Obrazek
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: _OskaR »

Na maila? Co prawda przysyłają, ale wcześniej kod jest widoczny na stronie.
Jeśli pokazuje się okienko, w które masz wpisać klucz, który niby mają przysłać, to masz problem. Powinno być tak: okienko, w które wpisujesz kod z obrazka, akceptacja warunków, znowu okienko, a potem będziesz widział swój klucz i przycisk download.
Możesz jeszcze poszukać w dziale pomocy (jeśli nie masz obrazka):
http://support.fileplanet.com/ics/suppo ... eptID=3232
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3858
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: eLPeeS »

Sutriw pisze:Kurcze, jak ty to ściągnąłeś?
Torrentów nie zdradzę nigdy ;) Zassałem tą ciut starszą wersję z Forum Dziarskyego.
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

eLPeeS pisze:Zassałem tą ciut starszą wersję z Forum Dziarskyego.
Grywalność i jakość tej starszej jest taka sama. Ale nadaje się teraz bardziej do samego oglądnięcia niż grania z ludźmi.
Obrazek
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3858
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: eLPeeS »

Dziarsky pisze:Ale nadaje się teraz bardziej do samego oglądnięcia niż grania z ludźmi.
No mi w sumie tylko o to chodziło :) żeby sprawdzić czy pójdzie. I tak nie mam teraz czasu na jakieś granie.
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
Sutriw
Mechanista
Posty: 385
Rejestracja: 03 sierpnia 2005, 08:48
Lokalizacja: Piła

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Sutriw »

U mnie po tej stronie:
http://hl2dm.ovh.org/cdkey.jpg

pojawia się taka strona:
Obrazek
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2715
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Juliusz »

też tak mam - nie wiem, jaki klucz wpisać, bo żadnego maila nie dostałem...

Nie da się chłopaki "inaczej"...? ;) Chciałbym kurcze tylko sprawdzić, czy będzie chodziło na moim sprzęcie... Ile w ogóle Mb ma ten plik?
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Temat ogólny

Post autor: Dziarsky »

Sutriw pisze:pojawia się taka strona:
Dziwne, tak nie miałem.
Obrazek
ODPOWIEDZ