Deczko niezbyt dobrze sprecyzowana nazwa tematu, ale cóż, wypowiem się, chyba nie zaszkodzi?
Co mnie zachwyciło? (od razu mówię, że mogę o czymś zapomnieć, w końcu tylko człowiekiem jestem, zdarza się zapomniec;)).
1. Call of Juarez - niesamowita polska produkcja, dość nowa (ukazała się w III kwartale 2006), świetny klimacik Dzikiego Zachodu, charyzmatyczne postaci, wartka akcji i fabuła też niczego sobie.
2. Outlaws - no jeśli już jestesmy przy "westernowskich" klimatach, to aż grzech nie wymienić genialnej przez duże G produkcji słynnego Lucas Artsu. Aż łezka sie w oku kreci. Szkoda, że jest tak mało naprawde dobrych gier w takich wlasnie realiach.
3. Prey - heh, ta gra miala wyjsc dekade temu (chyba sie nie myle). Miłe zaskoczenie, powiedziałbym nawet, bardzo miłe. Lekki powiew swiezosci, pare ciekawych rozwiazań i niesamowita grywalność. Chyba najlepszy FPS poprzednio roku.
4. King Kong - rzadko które gry na podstawie filmu mi sie podobaja (bo w większosci to crapy, jakich wiele), lecz gra ubisoftu wgniotla mnie w fotel. W to trzeba zagrać! (a warto, gra kosztuje niecale 5 dyszek).
5. Chronicles of Riddick - podobnie jak wyżej, super produkcja, niezły klimat, niesamowicie miodna, chyba jedyna wade jest jej długosc (starcza na zaledwie niespełna 10h). Ale przekonuje nas, że gry na podstawie filmów mogą być dobre!
6. Seria Jedi Knight - uwielbiam uniwersum SW, wiec nie wypada nie wspomniec o tej jakże wspaniałej serii. W sumie z FPS-a stala sie slasherem (w pełni takowym stal sie Jedi Academy). Lecz klimacik starej trylogii miały, oj miały. A Jedi Knight II i III miały dodatkowo genialne multi.
7. SW Republic Commando - nastepny b. dobry FPS osadzony w swieci Star Wars. Naprawde gra urzekła mnie od pierwszych chwil, a zakończenie zaskakujace. Mimo, że wprowadzone zostaly w niej elementy taktyczne, to sieka równa byla

8. Rainbow Six Vegas - podobnie jak RC jest to tactical -FPS. Chyba ostatnia z nowych produkcji, ktora przypadla mi do gustu. Swietne poziomy, wypasna grafika i co najważniejsze - nader miodna!
Większość wymienionych przeze mnie gier to nowe bądź dosc nowe. Ze starszych miło wspominam Duke 3d, Dooma 1, 2, Quake 2, Wolfensteina 3D i sporo innych, o których zapomnialem wspomnieć (wybaczcie!:(). Po prostu nie przychodzi mi nic innego do głowy, no z miare nowych, to jeszcze F.E.A.R. z EP był przyzwoity.
Wszystkie to FPS-y (nie liczac ostatnich Jedi knight, ktore przeistoczyly sie w slasherki), bo dla mnie gry TPP (typu Tomb Raider "strzelankami" po prostu nie są).
No to na tym zakończę.
Dobranoc wszystkim "thiefowcom".