Witam...
Trafiłem na ten temat przypadkiem

. Plik, który udostępniam (link w pierwszym poście) to nie jest spolszczenie do SS2 czy SS1, tylko -> System Shock 1 PL <-, czyli pełna wersja jedynki w języku polskim. Te pliki, które są tam w środku to obrazy dyskietek, trzeba mieć jakiś program który się nimi posługuje - miałem taki, nagrałem to na dyskietki (są takie, które od razu rozpakowują zawartość na dysk twardy - poszukajcie) i zainstalowałem. Działa bez problemu na XP, poza tym gdzieś na sieci jest dostępna wersja CD Shocka jedynki, ktora nie została nigdy spolszczona - różni się tym od FDD, że wszystkie speeche są mówione, a grę można odpalić w 640x400 i 640x480, poza tym outro i intro oraz inne filmiki są w SVGA. Problem jest w tym, że ten shock - jak pisałem - nie jest po polsku, a poza tym nie można ustawiać czułości myszy w grze, i w wyższych rozdziałkach trzeba się namachać.
Coś jeszcze o spolszczeniu i tym pliku .rar z góry - nie ja robiłem obrazy dyskietek, zostały one zrobione z oryginalnej gry, ja dostałem tylko archiwum. Sprawdzałem i wszystko działa. Samo spolszczenie zostało zrobione przez KayTecka (czy jakoś tak) i jeszcze jakiegoś innego redaktora "Secret Service" (nie pamiętam xywki) przed premierą SS, więc jest to oficjalna i profesjonalnie zlokalizowana gra, razem z teksturami, podpisami i menu w języku polskim. Jedyny zgrzyt to ściąga z interfejsu, która pojawia się na samym początku - jest ona po niemiecku. Poza tym na niektórych komputerach domyślnie odpala się wersja angielska i trzeba własnoręcznie zmieniać język w menu gry

. To wszystko... Pozdro all.
EDIT: Rzeczywiście pod XP mogą zdarzyć się problemy (to normalne - gra jest pod DOSem); jak znajdę czas, to opiszę tu wszystko ze szczegółami jak zrobić tak, żeby grę odpalić - razem z konfiguracją gry przez setup.exe, emulacją starszej karty muzycznej (jest taki fajny program

, ustawieniem pamięci konwencjonalnej, extended, expanded itepe, walne linki do modów (jest taki jeden, który umożliwia grę z OpenGL-em, ale chyba tylko do wersji CD) oraz skany opisu przejścia - oczywiście jak będzie zainteresowanie, a ja znajdę czas (studiuje na dwóch fakultetach, to ciężko będzie, ale może sie wyrobie).
Jak już się ktoś przyzwyczai do dziwnego interfejsu i archaicznej grafiki, to zobaczy, że jedynka jest dużo straszniejsza od dwójki, poza tym, aby z sequela czerpać maksimum przyjemności trzeba znać oryginalnego Shocka (vide zakończenie SS2, ale nie tylko). Pozdrawiam...