FAQ - Problemy Techniczne

Wkradnij się tutaj, jeśli chcesz porozmawiać o świecie Thiefa, rozważyć zawiłości fabuły i dowiedzieć się czegoś o mitologii stworzonej na potrzeby gry lub poruszyć podobne kwestie.

Moderator: Spidey

Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Dziarsky »

1. DDFIX 1.5.11 pre-patched Antologia Thief Gold.zip

Mam pytanie czy ktoś wie kto to przygotował i dlaczego na moim systeme korzystając z tej wersji exeka wyświetla mi komunikat o braku "DirectX 6 or higher" i nie uruchamia gry?

2. Czy komuś na systemie Windows7 nie rusza plik ddfixGUI.exe (ddfixG 1.3.11b) i czy znalazł rozwiązanie tego problemu?

Dziękuję z góry.
Obrazek
Awatar użytkownika
raven4444
Młotodzierżca
Posty: 923
Rejestracja: 29 lipca 2007, 14:00
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: raven4444 »

Ja robiłem te exeki, czyste po instalacji gry były brane i działały bez problemów.
Awatar użytkownika
Kurak
Mechanista
Posty: 359
Rejestracja: 10 marca 2007, 22:14
Lokalizacja: z Przyszłości
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Kurak »

Dziarsky - ja miałem dość męczenia się z aplikowaniem DDFixa i dopasowywaniem execów do niego. Polecam TGFixa (zawiera DDFixa), do którego link możesz znaleźć w moim poprzednim poście. Jedyne, czego on wymaga, to rozpakowanie do katalogu Thiefa po uprzednim wgraniu .crfów do odpowiedniego katalogu :)
Wymyśliłem sobie na to sposób: będę udawał głuchoniemego.
J. D. Salinger, "Buszujący w zbożu"
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Dziarsky »

Kurak pisze:Dziarsky - ja miałem dość męczenia się z aplikowaniem DDFixa i dopasowywaniem execów do niego. Polecam TGFixa (zawiera DDFixa), do którego link możesz znaleźć w moim poprzednim poście. Jedyne, czego on wymaga, to rozpakowanie do katalogu Thiefa po uprzednim wgraniu .crfów do odpowiedniego katalogu :)
Zainstalowałem i póki co wszystko chodzi wyśmienicie. Nie zauważyłem wprawdzie zmiany tekstur itp. ale może nie widać tego na starcie treningu czy pierwszej misji.

Dzięki za cynk.

EDIT:

Ok, widzę zmiany w dalszej części treningu. Są nowe modele broni, ekwipunku i textury otoczenia wiec paczka zawiera pewnie wszystkie dodatki graficzne.

ps. A jak z tym Thief1Sounds.exe - Co to w ogóle zmienia, jak działa?
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurak
Mechanista
Posty: 359
Rejestracja: 10 marca 2007, 22:14
Lokalizacja: z Przyszłości
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Kurak »

Dziarsky pisze:ps. A jak z tym Thief1Sounds.exe - Co to w ogóle zmienia, jak działa?
To pytanie do mnie? Bo jeśli tak, to nie wiem, o co chodzi - u mnie nie ma żadnego Thief1Sounds.exe.

Tak czy inaczej, u mnie po zaaplikowaniu TGFixa jest tylko 1 problem - w listach nie ma polskich znaków diakrytycznych. Jeśli ktoś wie, jak mogę temu zaradzić, to proszę o udzielenie pomocy.

Przy okazji: czy jest w ogóle jakakolwiek możliwość zmiany tekstur otoczenia na nowsze? Mam na myśli podłogi i ściany, bo reszta jest podmieniana na nowe przez TGFix...
Wymyśliłem sobie na to sposób: będę udawał głuchoniemego.
J. D. Salinger, "Buszujący w zbożu"
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Dziarsky »

Kurak pisze:Tak czy inaczej, u mnie po zaaplikowaniu TGFixa jest tylko 1 problem - w listach nie ma polskich znaków diakrytycznych. Jeśli ktoś wie, jak mogę temu zaradzić, to proszę o udzielenie pomocy.
A u mnie jest ok, od początku są "ogonki"
Instalujesz TGFixa zgodnie z instrukcją? Są tam specyficzne działania.
Kurak pisze:Przy okazji: czy jest w ogóle jakakolwiek możliwość zmiany tekstur otoczenia na nowsze? Mam na myśli podłogi i ściany, bo reszta jest podmieniana na nowe przez TGFix...
TGFix to kompletny set i wrzuca też textury otoczenia. Jednak zmieniona jest tylko część i może dlatego masz wrażenie, że zmian nie wprowadzono.
np. Podczas treningu dopiero na placu z kukłą widać zmiany (trawa, bruk i ceglane ściany są podmienione).

ps. Dzięki paczce z linku od Kuraka śmiga Tg a dzięki plikom Mixtoora śmiga T2 :). Nareszcie po ciężkich próbach chyba znalazłem w miarę uniwersalne rozwiązania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Spidey
Poganin
Posty: 727
Rejestracja: 18 marca 2009, 14:17
Lokalizacja: Bytom

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Spidey »

Dziarsky pisze: ps. A jak z tym Thief1Sounds.exe - Co to w ogóle zmienia, jak działa?
Sądząc po nazwie to pewnie chodzi o ulepszone dźwięki. Zostały stworzone 2 paczki odpowiednio do TG i T2 zawierające ztuningowane dźwięki gry. Ale jeżeli chodzi o instalację to są oczywiście problemy (albo to ja nie zauważam różnicy). :jez
Człowiek, który uczy się tylko tego, co inni już wiedzą, podobny jest w ignorancji do osoby, która nie uczy się w ogóle.        ~Kronika Pierwszego Wieku
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

@Dziarsky, tak jak pisalem Ci na PW:
Thief Sound - zmienia pliki audio w Thief Gold, zastepujac je nowymi o lepszej jakosci. Od razu slychac wyrazniejsze kroki Garrett'a, czy napinanie cieciwy luku.

@Spidey:
Z instalacja nie ma problemu. Odpalasz samo rozpakowujace sie archiwum i wybierasz folder glowny gry. To wszystko
Awatar użytkownika
Kurak
Mechanista
Posty: 359
Rejestracja: 10 marca 2007, 22:14
Lokalizacja: z Przyszłości
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Kurak »

Dziarsky pisze:A u mnie jest ok, od początku są "ogonki"
Instalujesz TGFixa zgodnie z instrukcją? Są tam specyficzne działania.
Oczywiście, że zgodnie z instrukcją.
Podejrzewam, że problemem jest to, że zainstalowałem grę w Program Files (x86), a Win7 robi jakieś problemy jeśli się tam próbuje jakieś .baty np. odpalać (byłem zmuszony przenieść .crfy ręcznie) i gdy gra próbuje tam zapisywać sejwy.
Dziarsky pisze:TGFix to kompletny set i wrzuca też textury otoczenia. Jednak zmieniona jest tylko część i może dlatego masz wrażenie, że zmian nie wprowadzono.
np. Podczas treningu dopiero na placu z kukłą widać zmiany (trawa, bruk i ceglane ściany są podmienione).
To może inaczej. Możesz mi powiedzieć, czy skriny, które zamieściłem, zawierają nowe tekstury? Bo możliwe, że już nie pamiętam wyglądu oryginalnego Thiefa - grałem w niego ostatnio 4 lata temu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wymyśliłem sobie na to sposób: będę udawał głuchoniemego.
J. D. Salinger, "Buszujący w zbożu"
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

1) Tak, rozpoznaje pierwszy screen (TG po zmianach wg tego tematu)
Screensho:t http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 84fg2.jpg/)
Pokaz, jak wygladaja straznicy?
-------------------------------
2) Napisales:
Podejrzewam, że problemem jest to, że zainstalowałem grę w Program Files (x86), a Win7 robi jakieś problemy jeśli się tam próbuje jakieś .baty np. odpalać (byłem zmuszony przenieść .crfy ręcznie) i gdy gra próbuje tam zapisywać sejwy.
Nie ma problemu, o ile pracujesz z kontem nalezacym do grupy lokalnych administratorow. Wszelkie skrypty musisz uruchamiac dodatkowo poprzez prawe klikniecie i "Uruchom jako Administrator", nawet jesli jestes zalogowany z takimi uprawnieniami.
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Kurak pisze:Tak czy inaczej, u mnie po zaaplikowaniu TGFixa jest tylko 1 problem - w listach nie ma polskich znaków diakrytycznych. Jeśli ktoś wie, jak mogę temu zaradzić, to proszę o udzielenie pomocy.
1) Rozpakuj archiwum EP.crf
2) W rozpakowanym archiwum zmien nazwe folderu Book na Books_Ksiazki
3) Spakuj wszystkie rozpakowane pliki z powrotem do archiwum o tej samej nazwie EP.crf
4) Nadpisz oryginalny EP.crf nowo utworzonym archiwum
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Dziarsky »

Mixthoor pisze:
Kurak pisze:Tak czy inaczej, u mnie po zaaplikowaniu TGFixa jest tylko 1 problem - w listach nie ma polskich znaków diakrytycznych. Jeśli ktoś wie, jak mogę temu zaradzić, to proszę o udzielenie pomocy.
1) Rozpakuj archiwum EP.crf
2) W rozpakowanym archiwum zmien nazwe folderu Book na Books_Ksiazki
3) Spakuj wszystkie rozpakowane pliki z powrotem do archiwum o tej samej nazwie EP.crf
4) Nadpisz oryginalny EP.crf nowo utworzonym archiwum
Co może być przyczyną problemu z czcionkami? Ja mam "ogonki" choć nie musiałem kombinować z przepakowywaniem EP.crf.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurak
Mechanista
Posty: 359
Rejestracja: 10 marca 2007, 22:14
Lokalizacja: z Przyszłości
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Kurak »

Mixthoor pisze:1) Rozpakuj archiwum EP.crf
2) W rozpakowanym archiwum zmien nazwe folderu Book na Books_Ksiazki
3) Spakuj wszystkie rozpakowane pliki z powrotem do archiwum o tej samej nazwie EP.crf
4) Nadpisz oryginalny EP.crf nowo utworzonym archiwum
Dzięki, pomogło! :)
Mixthoor pisze:1) Tak, rozpoznaje pierwszy screen (TG po zmianach wg tego tematu)
Screensho:t http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 84fg2.jpg/)
Pokaz, jak wygladaja straznicy?
Skriny poniżej powinny wystarczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wymyśliłem sobie na to sposób: będę udawał głuchoniemego.
J. D. Salinger, "Buszujący w zbożu"
Awatar użytkownika
Abru
Młotodzierżca
Posty: 896
Rejestracja: 22 września 2002, 13:00

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Abru »

Skoro już rozmawiamy o problemach z dodatkami i patchami to czy ktoś miał okazję zaaplikować u siebie T3SU? :) Jak wrażenia? Jakieś problemy?

http://www.thief-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=5789

http://tulinup.dk/sneaky/screenshots/wi ... 60x480.jpg
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Dziarsky pisze:Co może być przyczyną problemu z czcionkami? Ja mam "ogonki" choć nie musiałem kombinować z przepakowywaniem EP.crf.
EP był projektowany pod angielską wersję gry. Pod nasze polskie wydanie z Antologii trzeba zmienić nazwę tego folderu.
------
Abru pisze:Skoro rozmawiamy już o problemach z dodatkami i patchami to czy ktoś miał okazję zaaplikować u siebie T3SU? :) Jak wrażenia? Jakieś problemy?
Jeszcze nie, byłem zajęty T2X. Zajmę się tym na weekend, gdy tylko znajdę wolną chwilę. Nie zapomniałem o tym.
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Kurak pisze:Skriny poniżej powinny wystarczyć.
Dokładnie. To są modele postaci z T2, które de facto wyglądają lepiej niż te oryginalne z TG.
Awatar użytkownika
Bluu
Skryba
Posty: 298
Rejestracja: 09 lipca 2011, 13:31
Lokalizacja: Deadwood

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Bluu »

Mam następujący problem: otóż zainstalowałem sobie T2X, spolszczenie, robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, musiałem zainstalować kodek DirectVobSub, aby wyświetlały się filmiki z polskimi napisami. I teraz jest ta, że pogram kilka sekund, to gra się wyłącza i pojawia się komunikat, że wystąpił problem z aplikacją. Próbowałem na nowo instalować spolszczenie, odinstalowywać w/w kodek, odinstalowywać spolszczenie i wszystko na nic.
Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła - Chan
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Bluu, po kolei. Napisałeś, że po kilku chwilach grania, wyłącza Ci się TMA. Zajmijmy się najpierw tym. Z tego co pisałeś tutaj, używasz Win XP. Jako, że instalacja kodeku x64 wywalała błąd, masz wersję 32-bitową. Zatem:

1) Zainstaluj Dark Loadera v4.3
2) Zainstaluj Thief Metal Age z Antologii
3) W DL skonfiguruj ścieżkę dostępu do folderu TMA i ewentualnych FMek.
4) Uruchom TMA i powiedz mi, czy:
- włącza Ci się INTRO
- możesz zmienić ustawienia grafiki
- możesz uruchomić pierwszą misję
- widzisz pierwszy film wprowadzający
- możesz stabilnie grać przez 10-15 minut
5) NIE INSTALUJ ŻADNYCH DODATKÓW
6) NIE INSTALUJ DDFIX'a
7) NIE INSTALUJ T2X
Awatar użytkownika
Bluu
Skryba
Posty: 298
Rejestracja: 09 lipca 2011, 13:31
Lokalizacja: Deadwood

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Bluu »

Już wszystko jest w porządku, trochę się pomęczyłem, ale warto było ;)
Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła - Chan
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Hadrian »

Problem: zarówno w zwykłym T2 jak i T2x nie ma dźwięku oprócz soundtracku, kroków Zaya'i oraz rozmów.
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to sterowniki i ewentualnie ustawienia dźwięku w grze...

Czy po instalacji czystego TMA z Antologii, masz w grze dźwięki?
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

Zainstaluj T2X i spolszczenie do T2X bezpośrednio do folderu głównego Thief Metal Age.
-----------------
Kodeki te przeznaczone są do 64 bitowej wersji systemu Windows 7, o czym wspomniałem w tytule tego tematu oraz tytule rozdziału w instrukcji z tej strony.

Jeśli chcesz zainstalować właściwe kodeki dla swojego systemu, użyj:
1) VP3 z końcówki instalatora T2X
2) VobSub v2.23 z końcówki instalatora spolszczenia T2X
-----------------
Jako, że nie masz 64 bitowej wersji systemu, nie masz folderu C:\Windows\sysWOW64.
Po instalacji TMA z Antologii oraz T2X pliki te powinny znajdować się w folderze C:\Windows\system32.

Rozwiązanie:
1) Edytuj skrypt, wpisując do niego poprawną ścieżkę.
2) Uruchamiaj skrypt z uprawnieniami administratora (prawy przycisk i "Uruchom jako administrator")
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Hadrian »

Mixthoor pisze:Pierwsze co mi przychodzi do głowy to sterowniki i ewentualnie ustawienia dźwięku w grze...

Czy po instalacji czystego TMA z Antologii, masz w grze dźwięki?
Dziwne - na 12-letnim kompie z czasów TG TMA nie działa... A na 3-letnim laptopie z windowsem 7 działa. Dzięki, wasza instrukcja pomogła :) Teraz zabieram się za T2X...
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Hadrian »

Problem z T2X:

Kopiuję RegIndeo do folderu z t2x. Uruchamiam i zamiast oczekiwanego efektu w instrukcji plik się wyłącza. Co robić?
Awatar użytkownika
Mixthoor
Złodziej
Posty: 2332
Rejestracja: 12 listopada 2007, 13:15
Lokalizacja: Dojczlandia
Płeć:

Re: FAQ - PROBLEMY TECHNICZNE Z T1 T2 T3 FM - czytaj począte

Post autor: Mixthoor »

1) Jaki masz system i jaka jest jego wersja: x86 czy x64?
2) Czy dzialaja Ci filmy bez uruchomienia tego skryptu podczas gry TMA?
3) Czy dzialaja Ci filmy bez uruchomienia tego skryptu podczas gry T2X?


UPDATE:
Chyba znalazlem blad. Zobacz, jak wyglada plik RegIndeo.bat w katalogu glownym TMA. Jesli tak:

Kod: Zaznacz cały

regsvr32.exe /s LGVID.AX
to misisz dopisac nowa linie:

Kod: Zaznacz cały

regsvr32.exe /s LGVID.AX
regsvr32 "%windir%\sysWOW64\ir50_32.dll"
Koniecznie daj znac, czy pomoglo. Byc moze bede musial wrzucic poprawny plik BAT do archiwum T2X Codecs.
ODPOWIEDZ