Nauka Dromeda - pytania

Zaglądnij tutaj, jeśli masz pytania lub uwagi dotyczące różnorodnych aspektów tworzenia misji w edytorach DromEd i T3Ed, jak też związanego z nimi oprogramowania i sprzętu.

Moderator: peter_spy

bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

adriannn pisze:Ufam, że umiesz wstawiać obiekty do planszy i przesuwać je?
Przesuwać obiekty umiem. Nie umiem wstawiać ich do planszy.
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Zaznaczasz obiekt w okienku ObjectHierachy i klikasz create. Potem przeciągasz myszką w oknie z poziomem.
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

Wybrałem obiekt drabiny i kliknąłem "Create", ale nowoutworzonej drabiny jakoś nie widać. Ukryta jest?
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

No napisałem, że musisz wcisnąć na czarne okno i przeciągnąć myszką, a potem puścić. Tak jak zaznacza się jednostki w RTSach.
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

Gdy przeciągam to pojawia się informacja (na dole programu): "Drag to create; Esc to abort". Jak klikam Esc to odrzuca, ale jak zrobić, żeby zaakceptować obiekt i go wstawiło?
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Hmmm... To dziwne. Masz New Darka? Czy na pewno używasz odpowiedniego dromEda do gry (np. dromEda 2 do TG)? Ja ci raczej nie pomogę, musisz poczekać na kogoś innego (Timon, Judith, Nivellen chociażby)
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

Osiągnąłem to, czego chciałem - zamiast drabiny użyłem liny (opcja Clone w programie DromEd okazała się przydatna).
PROMETEUSZ
Skryba
Posty: 317
Rejestracja: 02 grudnia 2004, 22:40
Lokalizacja: WROCLAW

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: PROMETEUSZ »

W jakich plikach po zrobieniu misjii zapisują się ilości i rodzaje broni ???????
Jak zrobić EQIMENT STORE ????
W którym miejscu katalogu zapisuje się eqiment store.
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Po pierwsze: Pisze się eqiPment.

Po drugie: po zrobieniu misji wszelkie dane typu broń zapisują się w pliku misji. Przez notatnik tego nie zmienisz.

Po trzecie: robienie sklepu jest dość skomplikowane.

Po czwarte: Tutaj masz poradnik do dromEda. Po lewej i w dół masz dział download, wybierz Nieoficjalny Podręcznik Dromed 1 i ściągasz. Poradnik pokazuje wszystkie ważniejsze funkcje edytora. Gdzieś na końcu jest chyba o sklepie.
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2640
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

Do zmiany ilości ekwipunku możesz użyć programiku Thief Save Editor. Nie używałem, ale wiem, że jest taki.
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

Jak mogę w DromEdzie wstawić ścianę, aby móc określić jej dokładne parametry?
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Spójrz na parametry na dole. Po lewej stronie masz trzy kolumny z trzema wierszami. Tuż po prawej masz listę: Brush, Light, Area, Object itp. Musisz mieć zaznaczone to pierwsze. Wtedy klikasz na czarne okienko i przeciągasz w dowolny sposób. Jak puścisz, to uformuje ci się brush, czyli w tym wypadku taki prostopadłościan. Trzecia kolumna w lewym dolnym rogu to wymiary zaznaczonego brusha. D to długość, W to szerokość, a H to wysokość. Pod obrazkiem tekstury masz wiersz OP - wybierz tam fill solid. Możesz to ustawić jak chcesz. Przesuwasz tak samo jak obiekty. Gdyby ci się samo ustawiało do rozmiarów, to musisz zmienić rozmiar siatki. Zmieniasz to w 1 wierszu, gdzie masz Grid Sz.

16 - 4 jednostki (4 stopy)
15 - 2 jednostki
14 - 1 jednostka
13 - 0,5

itp.

Teksturowanie to już inna sprawa.
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

A na jakiej zasadzie działa tworzenie nietypowych postaci, np. zamiast Ratman z mieczem - Ratman z pałką? Jest możliwe dodawanie takich postaci?
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

Możesz dodać dowolną postać, ale najpierw musisz stworzyć jej model i umieścić w odpowiednim folderze. Naucz się tworzyć mapę od zera, później kombinuj z udziwnieniami :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

On tylko przerabia poziomy do swoim chorych (bez obrazy :)) ) eksperymentów :jez
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

1. Jeśli stworzyłam sobie "cylinder", czy mogę wrócić później i zmienić w nim liczbę boków, czy muszę go usuwać i tworzyć nowy?

2. Jeśli mam dwa brushe (jak to się nazywa po polsku?! :roll: ) nachodzące na siebie, czy mogę ustalić priorytet, tzn. który z nich będzie widoczny w grze?

3. Jeśli chcę wstawić do misji nowy obiekt (w sensie: nie pochodzący z oryginału, tylko wyrzeźbiony przez kogoś), lepiej jest podmienić istniejący czy stworzyć od nowa? Czy któraś z opcji może powodować jakieś błędy? Czy to nie ma znaczenia?
Heroes are so annoying.
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

1) Ilość boków cylindra określa opcja w menu Shapes: Sides in base i dostępna jest tylko przed stworzeniem cylindra. Czyli by zmodyfikować ich liczbę musisz wstawić cylinder od nowa.

2) Priorytetem brushy jest kolejność ich wstawiania. Najpierw zrobisz duży brush z teksturą ściany, potem na nim mały brush z teksturą okna -> otrzymasz ścianę z oknem. Jeżeli stworzysz najpierw brush-ścianę a później w tym samym miejscu brush takich samych rozmiarów z teksturą np. podłogi - jako wynik otrzymasz brush z teksturą podłogi [ten wcześniejszy po prostu jest mniej ważny]

3) Nie ma żadnego problemu z podmienianiem obiektów istniejących. Jest to dobry sposób na szybkie otrzymanie nowego obiektu bez dodawania do niego odpowiednich parametrów. Przykład: masz model parkowej ławki. Tworzysz od nowa obiekt i dodajesz mu Shape: Model Name... W wyniku tej operacji masz obiekt-ławkę, która w żaden sposób nie ma uwarunkowanych interakcji z otoczeniem. Jest widoczna. Koniec. Można przez nią przejść, nie da się w nią uderzyć ani strzelić, itd. Gdy zaś stworzysz najpierw duża skrzynię, a następnie dodasz tam Shape: Model name... wtedy otrzymasz ławkę zachowującą się jak skrzynia - można walnąć pałką i usłyszeć że to drewno. Można się na nią wspiąć, można się od niej odbić, itd. Jedyny problem takiej operacji to rozminięcie się wymiarów - oryginalna skrzynka jest większa od ławki. Aby zobaczyć jak wielka jest to rozbieżność wpisz w linii komend: show_phys_models - pojawią się niebieskie obrysy wokół obiektów prezentujące ich rzeczywiste rozmiary. Ich modyfikacji można dokonać w prosty sposób: właściwości obiektu -> Physics -> Model -> Dimensions, gdzie Size odpowiada za rozmiar, Offset zaś za przesunięcie wymiaru wobec "Pivot point" [na chłopski rozum "Pivot point" jest punktem o współrzędnych 0,0,0 w układzie, w którym obiekt został stworzony].
Odnośnie błędów - nikt się ich nie spodziewa ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

Dzięki za szybką odpowiedź.
Tyle, jeśli idzie o moje plany "ulepszenia" architektury :P
Heroes are so annoying.
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Marzec »

Ad. 2. Dodam, że kolejność rysowania brushy można łatwo odświerzyć, zmieniając indeksowanie (gdzieś tam po lewej stronie dolnego panelu). Ale jeśli nie chcemy nic mieszać to łatwo można to zrobić klonując poprostu każdy brush wedle uznania. Nowo skopiowane brushe ustalają nową kolejność.

Flavio, powodzenia w tworzeniu misji! Służe odpowiedzią na wszelakie trudne pytania :)
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

Masz na myśli rubryczkę: Time?
To bardzo zacnie. Szkoda, że wcześniej się nie odezwałeś, nie musiałabym wszystkich okien kasować :evil:

A za życzenia dziękuję, przydadzą się. Tym bardziej, że przy moim talencie zdołałam już i nowego DromEda skraszować.
Heroes are so annoying.
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Marzec »

Na podstawie Twojej wypowiedzi spekuluję, że nie stosujesz backupów :) Radzę robić kopie zapasowe wersjii plików *.mis (nawet raz dziennie). Uchroni Cię to przed crashami, w których np zepsujesz coś tak, że otwarcie pliku jest później niemożliwe. Trzeba mieć naprawdę pecha, ale może się tak zdarzyć, zwłaszcza jak się za bardzo majstruje. - Nie wiem, czy nowy Dromed (i New Dark) też posiada takie usterki, ale warto.
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

Stosuję backupy, z tym że już zaczęłam babrać się ze sklepieniami i gdybym wróciła do poprzedniej wersji musiałabym robić wszystko od nowa :jez A tak tylko okna...
Heroes are so annoying.
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

Proponuję zapisywać mapę jako plik *.cow, a *.mis dopiero przed dodaniem objectiv'ów [to tak odnośnie tworzenia od zera].

EDIT

[porada]
Przed każdą "portalizacją" zapisywany jest backup stanu mapy sprzed tej portalizacji jako p_portal.cow - na wypadek gdyby coś się spieprzyło w trakcie.
[/porada]
Obrazek
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Marzec »

[porada] Możesz utworzyć Multibrush, czyli grupę brushy, którą możesz zapisać do oddzielnego pliku. Wtedy takie grupy możesz wczytywać do dowolnej wersji Twojej misji.

O multibrushach jest chyba w większości poradników. Ale główna prostota polegała na tym, że zaznaczało się bodajże Shiftem kilka brushy i od razu można było zapisać to jako plik gdzieś w menu. Można też sklonować cały multibrush. Możesz też utworzyć multibrush ze strefy o ile dobrze pamiętam :P [/porada]
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

Ojej, chłopcy, jacy Wy kochani jesteście *^^*

Z oknami sobie poradzę, mam za to inny problem. Otóż Dromed zjada mi... tekstury. Ja się męczę, nakładam na każdą ściankę, zapisuję grzecznie misję, a gdy ją ponownie otwieram.. Dupa. Jorge na co drugiej ścianie. O dziwo, dotyczy to tylko części tekstur, reszta działa, jak powinna.
WTF?
Heroes are so annoying.
ODPOWIEDZ