Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1005 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2013 13:03 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
adriannn napisał(a):
Ufam, że umiesz wstawiać obiekty do planszy i przesuwać je?


Przesuwać obiekty umiem. Nie umiem wstawiać ich do planszy.

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:07 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
Zaznaczasz obiekt w okienku ObjectHierachy i klikasz create. Potem przeciągasz myszką w oknie z poziomem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:13 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Wybrałem obiekt drabiny i kliknąłem "Create", ale nowoutworzonej drabiny jakoś nie widać. Ukryta jest?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:30 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
No napisałem, że musisz wcisnąć na czarne okno i przeciągnąć myszką, a potem puścić. Tak jak zaznacza się jednostki w RTSach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:37 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Gdy przeciągam to pojawia się informacja (na dole programu): "Drag to create; Esc to abort". Jak klikam Esc to odrzuca, ale jak zrobić, żeby zaakceptować obiekt i go wstawiło?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:45 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
Hmmm... To dziwne. Masz New Darka? Czy na pewno używasz odpowiedniego dromEda do gry (np. dromEda 2 do TG)? Ja ci raczej nie pomogę, musisz poczekać na kogoś innego (Timon, Judith, Nivellen chociażby)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013 13:53 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Osiągnąłem to, czego chciałem - zamiast drabiny użyłem liny (opcja Clone w programie DromEd okazała się przydatna).

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 kwi 2013 13:11 
Skryba

Dołączył(a): 02 gru 2004 22:40
Posty: 317
Lokalizacja: WROCLAW
W jakich plikach po zrobieniu misjii zapisują się ilości i rodzaje broni ???????
Jak zrobić EQIMENT STORE ????
W którym miejscu katalogu zapisuje się eqiment store.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 kwi 2013 13:18 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
Po pierwsze: Pisze się eqiPment.

Po drugie: po zrobieniu misji wszelkie dane typu broń zapisują się w pliku misji. Przez notatnik tego nie zmienisz.

Po trzecie: robienie sklepu jest dość skomplikowane.

Po czwarte: Tutaj masz poradnik do dromEda. Po lewej i w dół masz dział download, wybierz Nieoficjalny Podręcznik Dromed 1 i ściągasz. Poradnik pokazuje wszystkie ważniejsze funkcje edytora. Gdzieś na końcu jest chyba o sklepie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 kwi 2013 13:39 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2468
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
Do zmiany ilości ekwipunku możesz użyć programiku Thief Save Editor. Nie używałem, ale wiem, że jest taki.

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 kwi 2013 15:27 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Jak mogę w DromEdzie wstawić ścianę, aby móc określić jej dokładne parametry?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 kwi 2013 15:49 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
Spójrz na parametry na dole. Po lewej stronie masz trzy kolumny z trzema wierszami. Tuż po prawej masz listę: Brush, Light, Area, Object itp. Musisz mieć zaznaczone to pierwsze. Wtedy klikasz na czarne okienko i przeciągasz w dowolny sposób. Jak puścisz, to uformuje ci się brush, czyli w tym wypadku taki prostopadłościan. Trzecia kolumna w lewym dolnym rogu to wymiary zaznaczonego brusha. D to długość, W to szerokość, a H to wysokość. Pod obrazkiem tekstury masz wiersz OP - wybierz tam fill solid. Możesz to ustawić jak chcesz. Przesuwasz tak samo jak obiekty. Gdyby ci się samo ustawiało do rozmiarów, to musisz zmienić rozmiar siatki. Zmieniasz to w 1 wierszu, gdzie masz Grid Sz.

16 - 4 jednostki (4 stopy)
15 - 2 jednostki
14 - 1 jednostka
13 - 0,5

itp.

Teksturowanie to już inna sprawa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 kwi 2013 15:34 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
A na jakiej zasadzie działa tworzenie nietypowych postaci, np. zamiast Ratman z mieczem - Ratman z pałką? Jest możliwe dodawanie takich postaci?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 kwi 2013 15:52 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1871
Lokalizacja: Cytadela
Możesz dodać dowolną postać, ale najpierw musisz stworzyć jej model i umieścić w odpowiednim folderze. Naucz się tworzyć mapę od zera, później kombinuj z udziwnieniami :)

_________________
www.paweuek.cba.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 kwi 2013 09:24 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 sty 2009 13:38
Posty: 2333
Lokalizacja: Gdańsk
On tylko przerabia poziomy do swoim chorych (bez obrazy :)) ) eksperymentów :jez


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 10:21 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 maja 2012 14:34
Posty: 1606
Lokalizacja: Dno Piekieł
1. Jeśli stworzyłam sobie "cylinder", czy mogę wrócić później i zmienić w nim liczbę boków, czy muszę go usuwać i tworzyć nowy?

2. Jeśli mam dwa brushe (jak to się nazywa po polsku?! :roll: ) nachodzące na siebie, czy mogę ustalić priorytet, tzn. który z nich będzie widoczny w grze?

3. Jeśli chcę wstawić do misji nowy obiekt (w sensie: nie pochodzący z oryginału, tylko wyrzeźbiony przez kogoś), lepiej jest podmienić istniejący czy stworzyć od nowa? Czy któraś z opcji może powodować jakieś błędy? Czy to nie ma znaczenia?

_________________
Heroes are so annoying.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 11:01 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1871
Lokalizacja: Cytadela
1) Ilość boków cylindra określa opcja w menu Shapes: Sides in base i dostępna jest tylko przed stworzeniem cylindra. Czyli by zmodyfikować ich liczbę musisz wstawić cylinder od nowa.

2) Priorytetem brushy jest kolejność ich wstawiania. Najpierw zrobisz duży brush z teksturą ściany, potem na nim mały brush z teksturą okna -> otrzymasz ścianę z oknem. Jeżeli stworzysz najpierw brush-ścianę a później w tym samym miejscu brush takich samych rozmiarów z teksturą np. podłogi - jako wynik otrzymasz brush z teksturą podłogi [ten wcześniejszy po prostu jest mniej ważny]

3) Nie ma żadnego problemu z podmienianiem obiektów istniejących. Jest to dobry sposób na szybkie otrzymanie nowego obiektu bez dodawania do niego odpowiednich parametrów. Przykład: masz model parkowej ławki. Tworzysz od nowa obiekt i dodajesz mu Shape: Model Name... W wyniku tej operacji masz obiekt-ławkę, która w żaden sposób nie ma uwarunkowanych interakcji z otoczeniem. Jest widoczna. Koniec. Można przez nią przejść, nie da się w nią uderzyć ani strzelić, itd. Gdy zaś stworzysz najpierw duża skrzynię, a następnie dodasz tam Shape: Model name... wtedy otrzymasz ławkę zachowującą się jak skrzynia - można walnąć pałką i usłyszeć że to drewno. Można się na nią wspiąć, można się od niej odbić, itd. Jedyny problem takiej operacji to rozminięcie się wymiarów - oryginalna skrzynka jest większa od ławki. Aby zobaczyć jak wielka jest to rozbieżność wpisz w linii komend: show_phys_models - pojawią się niebieskie obrysy wokół obiektów prezentujące ich rzeczywiste rozmiary. Ich modyfikacji można dokonać w prosty sposób: właściwości obiektu -> Physics -> Model -> Dimensions, gdzie Size odpowiada za rozmiar, Offset zaś za przesunięcie wymiaru wobec "Pivot point" [na chłopski rozum "Pivot point" jest punktem o współrzędnych 0,0,0 w układzie, w którym obiekt został stworzony].
Odnośnie błędów - nikt się ich nie spodziewa ;)

_________________
www.paweuek.cba.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 12:53 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 maja 2012 14:34
Posty: 1606
Lokalizacja: Dno Piekieł
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tyle, jeśli idzie o moje plany "ulepszenia" architektury :P

_________________
Heroes are so annoying.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 15:52 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1387
Lokalizacja: Kraków
Ad. 2. Dodam, że kolejność rysowania brushy można łatwo odświerzyć, zmieniając indeksowanie (gdzieś tam po lewej stronie dolnego panelu). Ale jeśli nie chcemy nic mieszać to łatwo można to zrobić klonując poprostu każdy brush wedle uznania. Nowo skopiowane brushe ustalają nową kolejność.

Flavio, powodzenia w tworzeniu misji! Służe odpowiedzią na wszelakie trudne pytania :)

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 16:59 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 maja 2012 14:34
Posty: 1606
Lokalizacja: Dno Piekieł
Masz na myśli rubryczkę: Time?
To bardzo zacnie. Szkoda, że wcześniej się nie odezwałeś, nie musiałabym wszystkich okien kasować :evil:

A za życzenia dziękuję, przydadzą się. Tym bardziej, że przy moim talencie zdołałam już i nowego DromEda skraszować.

_________________
Heroes are so annoying.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 21:02 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1387
Lokalizacja: Kraków
Na podstawie Twojej wypowiedzi spekuluję, że nie stosujesz backupów :) Radzę robić kopie zapasowe wersjii plików *.mis (nawet raz dziennie). Uchroni Cię to przed crashami, w których np zepsujesz coś tak, że otwarcie pliku jest później niemożliwe. Trzeba mieć naprawdę pecha, ale może się tak zdarzyć, zwłaszcza jak się za bardzo majstruje. - Nie wiem, czy nowy Dromed (i New Dark) też posiada takie usterki, ale warto.

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013 22:59 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 maja 2012 14:34
Posty: 1606
Lokalizacja: Dno Piekieł
Stosuję backupy, z tym że już zaczęłam babrać się ze sklepieniami i gdybym wróciła do poprzedniej wersji musiałabym robić wszystko od nowa :jez A tak tylko okna...

_________________
Heroes are so annoying.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013 14:29 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1871
Lokalizacja: Cytadela
Proponuję zapisywać mapę jako plik *.cow, a *.mis dopiero przed dodaniem objectiv'ów [to tak odnośnie tworzenia od zera].

EDIT

[porada]
Przed każdą "portalizacją" zapisywany jest backup stanu mapy sprzed tej portalizacji jako p_portal.cow - na wypadek gdyby coś się spieprzyło w trakcie.
[/porada]

_________________
www.paweuek.cba.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013 18:50 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1387
Lokalizacja: Kraków
[porada] Możesz utworzyć Multibrush, czyli grupę brushy, którą możesz zapisać do oddzielnego pliku. Wtedy takie grupy możesz wczytywać do dowolnej wersji Twojej misji.

O multibrushach jest chyba w większości poradników. Ale główna prostota polegała na tym, że zaznaczało się bodajże Shiftem kilka brushy i od razu można było zapisać to jako plik gdzieś w menu. Można też sklonować cały multibrush. Możesz też utworzyć multibrush ze strefy o ile dobrze pamiętam :P [/porada]

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013 19:19 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 maja 2012 14:34
Posty: 1606
Lokalizacja: Dno Piekieł
Ojej, chłopcy, jacy Wy kochani jesteście *^^*

Z oknami sobie poradzę, mam za to inny problem. Otóż Dromed zjada mi... tekstury. Ja się męczę, nakładam na każdą ściankę, zapisuję grzecznie misję, a gdy ją ponownie otwieram.. Dupa. Jorge na co drugiej ścianie. O dziwo, dotyczy to tylko części tekstur, reszta działa, jak powinna.
WTF?

_________________
Heroes are so annoying.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1005 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 41  Następna strona

Teraz jest 14 gru 2018 19:11


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: