Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2020 08:51 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2002 21:57
Posty: 2051
Lokalizacja: Rzeszów
Mieliśmy kilka dni problemów połączeniem z forum,

Nie wiem czy dobrze rozumiem problem ale tak naprawdę to kłopoty naszych przeglądarek i zabezpieczeń, strona główna forum ma elementy które są zaliczane do wysokiego ryzyka i współczesne przeglądarki chcą zabezpieczenia, tak naprawdę "kasy". Szyfrowanie ssl kosztuje ok 50 zł rocznie, i ma to sens np w sklepach internetowych, u nas nie wiem. Ktoś może ma lepsze pojęcie?


Pamiętajcie że forum ma stronę główną i podfora, adresy które trzeba zapamiętać:
http://www.thief-forum.pl/viewforum.php?f=14
http://www.thief-forum.pl/viewforum.php?f=13

_________________
Pozdrawiam
PiotrS


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2020 12:09 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4579
Lokalizacja: Radlin
"Łooo Matko Bosko... co to się stanęło?" :shock: :))

Już myślałem, że mamy po forum :roll:

Piotrze, nie wydaje mi się, aby tu chodziło o ssl. Udzielam się na forach bez tego szyfrowania, jedno z nich jedzie jeszcze na silniku phpbb v2, i nie ma tam takiego problemu.

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2020 21:07 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2008 21:32
Posty: 4753
Lokalizacja: Świątynia Nieba z Zaginionego Miasta
Inne strony o podobnych standardach u mnie chodziły dobrze, czyli to chyba jednak w samym forum coś pykło.


Od razu zapytam: czy istnieje rozsądny backup treści forum oraz plików graficznych, w tym galerii?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2020 09:35 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2557
Lokalizacja: Dublin
To koniec końców jaki zabieg sprawił, że forum znowu wyświetla się prawidłowo?

Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o strony internetowe, ale z reguły jak trafiam na stronę o niewystarczającym poziomie zabezpieczeń, to przeglądarka to sygnalizuje w jakiś sposób. Tutaj po prostu mieliśmy pustą stronę i zero komunikatów.

_________________
Portfolio 3D - juliuszk.portfoliobox.net/
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2020 11:08 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2002 21:57
Posty: 2051
Lokalizacja: Rzeszów
Maveral napisał(a):
Piotrze, nie wydaje mi się, aby tu chodziło o ssl. Udzielam się na forach bez tego szyfrowania
Mam nadzieje że masz racje. jeżeli nie przeglądarki to serwer a oni sie nie przyznają

SPIDIvonMARDER napisał(a):
Od razu zapytam: czy istnieje rozsądny backup treści forum oraz plików graficznych, w tym galerii?
Serwer robi kopie codziennie ale tylko czasowe, ja robię raz na kilka mcy ale zostawiam na serwerze, nie sciągam, firma hoste isnieje już długo, mam nadzieje że to wystarczy.

Juliusz napisał(a):
o koniec końców jaki zabieg sprawił, że forum znowu wyświetla się prawidłowo?
Szczerze? nie wiem i nie chce pisać o przypuszczeniach, mam nadzieje że to się nie powtórzy. Dopoki będzie zainteresowanie, forum będzie istniało.

_________________
Pozdrawiam
PiotrS


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2020 17:47 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1457
Lokalizacja: Kraków
PiotrS napisał(a):
Maveral napisał(a):
Piotrze, nie wydaje mi się, aby tu chodziło o ssl. Udzielam się na forach bez tego szyfrowania
Mam nadzieje że masz racje. jeżeli nie przeglądarki to serwer a oni sie nie przyznają


SSL nie jest luksusem, ale wymogiem obecnych standardów. Może ehost zakrył stronę główną, by uniemożliwić niebezpieczne logowanie?

Gdy logujecie się na stronach bez SSL (czerwona kłódka, przekreślona kłódka, "niebezpieczne" itp.) lub innymi słowy bez HTTPS, każde pośredniczące urządzenie w Internecie może zobaczyć wasze hasła.

Internet to sieć komputerów, w tym zwykłych routerów i podobnych urządzeń. Nieszyfrowane informacje może odczytać każde urządzenie pośredniczące, a te informacje mogą być zapisywane lub odczytywane przez kogokolwiek kto ma do nich dostęp. Nie wiem czy dalej trzeba tłumaczyć skalę problemu... :)

PiotrS napisał(a):
Szyfrowanie ssl kosztuje ok 50 zł rocznie, i ma to sens np w sklepach internetowych, u nas nie wiem. Ktoś może ma lepsze pojęcie?


Od dobrych 10 lat nie kupuje się certyfikatów SSL. Polecam popatrzeć na https://certbot.eff.org/

Jak już postawisz SSL, polecam zrobić posta i powiadomić użytkowników by zmienili swoje hasła. Ja swoje mam bardzo śmieszne, nie jest wogóle bezpieczne, ale ustawione jest tylko wyjątkowo na to konkretne forum, do którego logując się, mój login i hasło lecą otwartym tekstem przez cały świat i z powrotem.

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2020 21:34 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2008 21:32
Posty: 4753
Lokalizacja: Świątynia Nieba z Zaginionego Miasta
W sumie mieliśmy raz akcję, że dokonano masowego włamu na konta userów z kiepskimi hasłami... i nagle ożyły zombie nieaktywne od 2004 roku :chase:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Teraz jest 06 kwi 2020 21:15


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: